[...] do eliminacji smalcu z diety. Jak również obniżania zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych poniżej zalecanej normy 10% zapotrzebowania energetycznego . Wyższa procentowa zawartość tłuszczy nie jest skorelowana z występowaniem chorób sercowo-naczyniowych . Tezę tę potwierdza metaanaliza przeprowadzona przez Siri-Tarino i wsp. z 2010 roku. W [...]
[...] Unikaj potraw i produktów przetworzonych Są one najczęściej pozbawione witamin i minerałów oraz substancji balastowych takich jak błonnik. Bardzo często posiadają też sporą zawartość złych tłuszczy. Stan taki obniża ich wartość, utrudnia trawienie, sprzyja otyłości. Pamiętaj o rybach. Staraj się zwiększyć ich ilość w swojej diecie. Ryby w [...]
[...] białek siarkowych oraz innych istotnych molekuł zawierających siarkę. Białka keratynowe to jedne z kluczowych komponentów strukturalnych włosów, które cec***e bardzo wysoka zawartość aminokwasów siarkowych. Aż 17% całkowitej puli stanowi tutaj cysteina, którą, w postaci dipeptydu cystyny, można bezpiecznie i efektywnie suplementować. Skóra to [...]
[...] E - 800 razy mocniejszy niż koenzym Q10 - 40 razy mocniejszy niż sam betakaroten Głównym naturalnym źródłem astaksantyny są mikroalgi Haematococcus pluvialis, w których zawartość tego związku jest najwyższa wśród znanych organizmów. *Badania wykazują, że związek ten wspomaga pracę mięśni i wytrzymałość organizmu. Zmniejsza ryzyko zawału [...]
[...] nadwagę. Według powszechnie stosowanego wskaźnika BMI, którego wartość wynosiła ponad 30, kwalifikował się do osób otyłych. Przy wzroście 184cm ważył 103,7kg a procentowa zawartość tłuszczu wynosiła 30,5%, przy zalecanej normie ok. 15%. Bardziej szczegółowa ocena składu ciała wykazała, że nadmiar zgromadzonego tłuszczu wynosi aż 19,4kg. Co [...]
[...] skóry, korzystnie wpływają na układ krążenia i pracę serca. Tłuszcz jest tzw. „wolnym" źródłem energii, dlatego jego znaczenie w odżywkach dla sportowców jest mniejsze, a zawartość nie przekracza 5%. Ostatnio zyskały na znaczeniu triacyloglicerole średniołańcuchowe (MCT), otrzymywane w wyniku enzymatycznej interestryfikacji. Są one szybko [...]
[...] powodując zmniejszanie ich światła. Węglowodany są wchłaniane z jelita do krwi. Najwazniejszymi cukrami występującymi w organiźmie są glukoza i glikogen. Obniżą zawartość glukozy we krwi nazywamy hipoglikemią, a podwyższoną hiperglikemią. Stała zawartość glukozy we krwi jest ważna dla funkcji ośrodkowego układu nerwowego, osłabienie, [...]
[...] treningów. UltiVite jest optymalną formułą dostarczającą pełnego spektrum witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego i dynamicznego rozwoju organizmu sportowca. Bogata zawartość antyoksydantów wzmacnia system odpornościowy i krwionośny, a także neutralizuje wolne rodniki, zapobiegając niszczeniu komórek. CP2 Matrix Prekursorów Kreatyny. [...]
[...] najlepszym rodzajem pokarmu, jaki możesz dostarczyć swojemu organizmowi. To doskonałe źródło niezbędnego do prawidłowego trawienia błonnika. Warzywa mają też niską zawartość tłuszczu, są napakowane witaminami i składnikami mineralnymi, a dodatkowo wspomagają rozwój mięśni. Czy wiesz, że w stanie spoczynku, mięśnie zużywają 50 razy [...]
[...] je nawet pogarszać! Zapotrzebowanie na białko u poszczególnych osób jest bardzo różne i uzależnione od wielu czynników, szczególnie żywieniowych, takich jak: skład diety, zawartość węglowodanów i tłuszczów w pożywieniu oraz sama jakość białka. Zapotrzebowanie to zmienia się także w zależności od wieku, płci, stanu organizmu, oraz stopnia [...]
Myślę, że tekst przydatny i pożyteczny. Dlatego go zapodaję. Jeśli sięnie podoba to skasować WARZYWNE ZROWIE I WARIACJE Warzywa powinny stanowić niezastąpiony element każdego posiłku naszego codziennego menu. Są bowiem skarbnicą witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego, a przy tym zwykle dostarczają niewielkiej ilości kalorii. [...]
[...] je nawet pogarszać! Zapotrzebowanie na białko u poszczególnych osób jest bardzo różne i uzależnione od wielu czynników, szczególnie żywieniowych, takich jak: skład diety, zawartość węglowodanów i tłuszczów w pożywieniu oraz sama jakość białka. Zapotrzebowanie to zmienia się także w zależności od wieku, płci, stanu organizmu, oraz stopnia [...]
[...] tworzyć najróżniejsze kombinacje, zestawy. Owoce i jarzyny, zwłaszcza surowe, są bogatym źródłem biokatalizatorów, zwiększają rezerwę alkaiczną krwi, a przez obfitą zawartość błonnika i kwasów organicznych przeciwdziałają zaparciom stolca i procesom gnilnym w jelicie grubym. Przy sporządzaniu posiłków należy dbać o zachowanie potencjału [...]
[...] pozytywne właściwości wykazują preparaty otrzymane z roślin rosnących w swoim naturalnym, pierwotnym środowisku) oraz proces technologiczny, gdyż mają one wpływ na zawartość i stosunek poszczególnych flawonolignanów i diastereoizomerów. Problem jaki dotyczy sylimaryny, jest jej stosunkowo niska biodostępność. Jest słabo rozpuszczalna w [...]
[...] je nawet pogarszać! Zapotrzebowanie na białko u poszczególnych osób jest bardzo różne i uzależnione od wielu czynników, szczególnie żywieniowych, takich jak: skład diety, zawartość węglowodanów i tłuszczów w pożywieniu oraz sama jakość białka. Zapotrzebowanie to zmienia się także w zależności od wieku, płci, stanu organizmu, oraz stopnia [...]
[...] brazylijskie), ryby i owoce morza, podroby (nerki, wątroba) oraz mięso. Źródłem selenu są również produkty zbożowe, warzywa oraz inne produkty pochodzenia roślinnego, ale zawartość selenu w tych produktach jest zróżnicowana, w zależności od rodzaju gleby, na której są uprawiane. Gleby w Europie są względnie ubogie w selen, w porównaniu [...]
[...] nadającą mu piekące właściwości. Występuje ona w ilości od 0 do 1,5%. Wartość pieprzu określa się w tzw. jednostkach gorąca. Generalnie im ostrzejszy pieprz tym większa zawartość kapsaicyny. Inne składniki pieprzu to wit. C i E oraz karotenoidy. cayenne a odchudzanie: pieprz cayenne to jedna z najlepszych i najpopularniejszych roślin o [...]
[...] nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, awokado, omega-3 (suplement). Napoje: kawa bez cukru, herbata bez cukru, woda mineralna – bez dodatków. Owoce, ze względu na zawartość glukozy i fruktozy, należy ograniczać. Warzywa należy uwzględnić w zdrowej diecie i w bilansie kalorycznym. Witaminy – można codziennie suplementować 1 porcję. [...]